Postřehy mýma očima.

Můj vzor

29. 2. 2016 21:51
Rubrika: Nezařazené

Od chvíle kdy se člověk dostane do společnosti, se podle mě stává (nějakým) vzorem. Nemusí to být hned. Nemusí to být vzor kladný či záporný, ale stává se jím.

Jak moc jsem já (nebo my, čtoucí tento blog) vzorem pro své okolí. Dokážu si stát za svým a dokážu být ten kdo je pro někoho z okolí vzorem? Myslím, že dnešní doba je poměrně plodná na vzory značně světské… herci, zpěvačky atd.

Dokážeme najít někoho kolem sebe, o kom říct, že by mohl být (pozitivním) vzorem? Mluvím a narážím i na to, zda si při průchodu několika společenstvími nenasazujeme různé „masky“, které jsou pak pro někoho překvapující. Zda se chovám stále stejně, při posezení s přáteli věřícími a nevěřícími.

Tento článek mě napadl při Večeru mladých v Ostravě (každoměsíční setkání SŠ a VŠ mládeže na biskupství) kdy jsem potřeboval pomoc. Kolem se vyrojili lidé, kteří se ptali sami od sebe, zda mohou přiložit ruku k dílu… a další, kteří když začneme uklízet, urychleně spěchají…

Je toto dobrý vzor pro mé okolí? Dokážu i já být tím prvním co nabídne ruku a okolí si nemusí vynucovat pomoc? Dívám se po okolí a nabízím pomoc?

Každý kdo pracuje s mládeží a především s dětmi je pod jejich drobnohledem a bude vždycky posuzován s dětskou „krutostí“ a smyslem pro jejich „absolutní“ spravedlnost. Chci-li je vychovávat, měl bych vědět, že tady budu rychle odsouzen k pohrdání, pokud kážu vodu a piji víno… Sám vím, že jsem kolikrát byl pod tím zkoumavým pohledem dětí, které si kontrolovaly, zda i já udělám to, co jsme nastavili jako jistý standard a zda po jejich upozornění zareaguji tak, že splním domluvené.

Buďte vzory a buďte v tom důslední. Světu chybí vzory a především ty dobré…

Zobrazeno 2626×

Komentáře

Lenuska

nedávno jsme otázku "VZORŮ" řešili ve společenství, zkoušeli jsme vyjmenovávat naše vzory, no nebudu lhát, někdo nenašel ani jednoho člověka!

prig

nazdraví!

heiduška

děkuji za článek! nakopl mě a povzbudil!

jjkohoutek

Vzor je takové divoké slovo. Raději bych byl inspirací než vzorem ;)

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz